Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
information-technology-services-334524531.jpeg

Examensarbete, 30 hp: Planering av spaning med en Search-On-the-Move Radar m.h.a. högupplöst geodata och AI/ML-baserade metoder.

Göteborg, Sweden
Closing date: 23 March 2024

Traditionellt så har markbaserade radarsystem varit stationära, det vill säga stått stilla då de opererar. I framtiden så finns det starka behov av att radarsystemet skall kunna operera samtidigt som det är under förflyttning. Detta kallas ibland för Search-On-The-Move Radar (SOTM Radar). Vi önskar i detta examensarbete undersöka vilka möjligheter som finns för att bygga planeringsverktyg för att hitta och optimera förflyttningsstråk givet olika typer av terrängberoende optimeringsvillkor.

Beskrivning av examensarbetet

Markbaserade sensorsystem samlar in information om trafik och aktiviteter i ett givet luftrum. Informationen används av mottagaren för att skapa en uppfattning om vilka aktiviteter som pågår i detta luftrum. Den samlade informationen paketeras och presenteras för användaren i form av en så kallad luftlägesbild och utgör beslutsunderlag, då man skall ta beslut som berör aktiviteter och objekt i detta luftrum. Luftlägesbilden skall täcka den specificerade luftvolymen och i många tillämpningar vara sekundaktuell. Det senare innebär att man med ett eller flera sensorsystem måste ha förmåga att kontinuerligt spana i hela den angivna luftvolymen. 

Traditionellt har markbaserade radarsystem varit stationära, det vill säga stått stilla då de opererar. I framtiden så finns det starka behov av att radarsystemet skall kunna operera samtidigt som det är under förflyttning. Detta kallas ibland för Search-On-The-Move Radar (SOTM Radar).

Innan ett militärt förband inleder operativ verksamhet med denna typ av sensor så finns en förberedande fas där verksamheten planeras. En del i detta arbete är att identifiera lämpliga förflyttningsvägar inom ett angivet geografiskt område, längs vilka sensorn (eller sensorerna) kan förflytta sig och samtidigt operera och täcka hela eller delar av den tilldelade spaningsvolymen. Viktiga aspekter när man bedömer huruvida en förflyttningsväg är lämplig eller inte är bland annat vilket synfält dessa enheter har längs den sträcka som radarn förflyttas samtidigt som den arbetar.

  • Hur stor del av luftrummet inom operationsområdet kan man se längs den valda förflyttningsvägen? Behövs det en eller flera radarsensorer för att kontinuerligt täcka den givna spaningsvolymen?

  • Hindrar den omgivande terrängen att man kan se viktiga delar av luftrummet d.v.s. hur högt ovanför marken måste ett mål flyga för att det skall vara synligt för sensorn?

  • Förflyttningsvägens beskaffenhet, är det möjligt att operera radarn samtidigt som man rör sig längs den undersökta vägsträckan?          


I denna analys så spelar tillgången till kart- och terrängdata en mycket viktig roll. I dagsläget används oftast digitala terrängdatabaser (DTM), där markens höjd är angiven, men höjd på skogsbeklädnad och byggnader saknas. Det sistnämnda kan leda till att slutsatser från grupperingsanalysen kan vara felaktiga. För en SOTM Radar blir tillgången till en digital ytmodell (DSM) viktig, där höjd på skogsbeklädnad och byggnader ingår, för att kunna besvara ovanstående frågeställningar och korrekt kunna planera hur ett SOTM radarsystem skall kunna operera och leverera förväntat data.

Vi önskar i detta examensarbete undersöka vilka möjligheter som finns för att bygga planeringsverktyg för att hitta och optimera förflyttningsstråk givet olika typer av terrängberoende optimeringsvillkor. Vi ser att metoder och algoritmer från modern AI/maskininlärning och stokastisk optimeringsteori kan vara användbara för att lösa dessa problem. Applikationen skall exempelvis kunna användas för luftvärnets och artilleriets olika sensorer. 

Förväntat resultat

Förslag på tänkbara lösningar där en lösning implementeras och demonstreras, tillsammans med en studierapport.

Studierapport

Arbetet skall dokumenteras i en rapport som beskriver tänkbara lösningar på problemet, hur man bäst använder sig av en kombination av lågupplöst och högupplöst höjddata. För- och nackdelar med de tänkbara lösningarna presenteras.

Implementation

Implementationen består av två delar. Denne ena delen är implementation av själva analysen, den andra delen är presentation av resultatet. Implementationen förutsätts göras i Java, C eller C++.

Analys

Implementera de i studierapporten föreslagen metodik och analysera resultat jämfört med stationär gruppering av system.

Presentation

Man skall kunna ge in indata till analyserna. Indata består av tänkbart grupperingsområde samt en luftvolym inom vilket fientligt flyg kan uppträda. Resultatet av en analys skall kunna visas grafiskt både över en 2D-karta och i 3D.

Den du är idag

Arbetet är lämpligt för 2 studenter med intresse för matematisk modellering och programmering..

Du/ni är i slutet av er Mastersutbildning eller motsvarande och ska påbörja ert 30 hp examensarbete.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.

Vad du blir en del av

Surveillance, ett affärsområde inom Saab, är en av världens främsta leverantörer av övervakningslösningar, flygelektronik samt system för att upptäcka, lokalisera och skydda mot hot. I Sverige så är Saab Surveillance lokaliserat i bland annat Göteborg, Jönköping och Järfälla och utvecklar radarsystem, bland annat avancerad luftburen, markbaserad och marin radar.

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut.

Kontaktperson

Thomas Rempling  Krona, rekryterande chef
thomas.remplingkrona@saabgroup.com

Niklas Doverbo, kontaktperson/handledare
niklas.doverbo@saabgroup.com

Håkan Warston, kontaktperson/handledare
hakan.warston@saabgroup.com  

Saab är ett företag där människan står i centrum. Vi har en god arbetsmiljö där vi stöttar och hjälper varandra att göra vårt bästa. Kontinuerligt lärande, välmående, karriär- och talangutveckling är exempel på områden där vi alltid arbetar hårt för att säkerställa att du som medarbetare får de möjligheter som du behöver.